Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Finansal İstikrar Raporu’nda, zorunlu karşılık (ZK) oranlarında yapılan artış ile sistemden fazla likiditenin çekilmesinin mevduat faizlerinde likidite kanalından sıkılaştırıcı etki yapmasının beklendiğini, bununla birlikte oranlardaki artışın banka bilançoları için maliyet oluşturması nedeniyle mevduat faizlerinde aşağı yönlü bir etkiye de sebep olduğunu açıkladı.
Önümüzdeki dönemde de piyasa mekanizmasının etkinliğini artıracak ve makro finansal istikrarı sürdürecek adımların atılmaya devam edileceği mesajı verilen raporda TCMB Başkanı Fatih Karahan, “Sıkı para politikası duruşumuz ve makroihtiyati politikalar finansal piyasalara hızlı ve etkili bir şekilde yansımaktadır. Türk lirası kredi faizlerinin geldiği seviye iç talepteki dengelenme sürecine katkı verirken, yabancı para kredilerde son dönemde büyüme göze çarpmaktadır. Yabancı para kredilerin gelecek seyrinin finansal sistemde oluşturabileceği riskleri azaltmak amacıyla bu kredileri de büyüme sınırı düzenlemesine dâhil ettik” dedi.
TCMB’nin yayımladığı raporda, tesis edilmesi gereken ZK tutarları ve borçlanma maliyetleri arttıkça ZK maliyetinin de artmakta olduğu ve bankaların bu maliyeti karşılamak amacıyla kredi faizlerinde yukarı yönlü veya mevduat faizlerinde aşağı yönlü fiyatlama yaptığı kaydedildi.
Raporda, “Nitekim, ZK’ların fonlama maliyeti artmasına rağmen bankaların bu ZK’lar için faiz geliri elde etmemesi banka bilançolarında düzenleme kaynaklı maliyetleri artırmış ve 2024 yılı başında mevduat faizlerinde aşağı yönlü baskı izlenmiştir” ifadeleri yer aldı.
23 Mayıs tarihinde revize edilen KKM ve TL mevduat için ZK oran artışı ile birlikte son dönemde ZK tutarının faiz getirili aktifler içindeki payının artmasının beklendiği kaydedilen raporda, KKM bakiyesinin hedef yenileme oranları çerçevesinde azalışı ile KKM hesapları için tesis edilen ZK tutarının önümüzdeki dönemde gerileyebileceği belirtildi.