Tüketimde ‘dur’ noktası neresi?

admin

Son iki yıl içinde yaşananlar, dünyadaki enflasyon ve yansımaları ile Türkiye’de enflasyonun yaşanış biçimi arasındaki farkı görebilmek açısından laboratuvar ortamı yarattı. Dünyada, yaşanan salgınla mücadele için uygulanan para politikasının ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi arızi koşulların yarattığı enflasyon, sönümlenme eğilimine girmiş durumda. Birçok gelişmiş ülkede çok uzun yıllar sonra çift haneyi gören enflasyon, yine uygulanan para politikalarının etkinliği ve arızi zorlukların ortadan kalkmaya başlaması nedeniyle normalleşti.

Türkiye ise uyguladığı para politikasının sonucu olarak enflasyonu patlattı. İki yıl arka arkaya yüzde 65’lere ulaşan enflasyonla kapandı. İç talebin dizginlenmesi, ekonomi programının başarıya ulaşması için en önemli konu. Geçmiş yıllardan, Özal döneminden yüksek enflasyonla yaşama pratiğini edinmiş bir halk için, bu psikolojinin “parasını kaybetmeme” güdüsüyle sürekli alıma yönlenmesine neden oluyor. “Yarın bugünden daha pahalıysa, bugün almalıyım” bakış açısı, ekonomi yönetiminin işini daha da zorlaştırıyor.

Haberin devamı Bloomberg Businessweek Türkiye’de!

Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek artık Bloomberg HT ekibi tarafından hazırlanan içerikleriyle Türkiye’de! Türkiye ve küresel piyasalarda tüm olup bitenler, hisse senedinden para politikasına hiçbir yerde bulamayacağınız analizler, içerikler ve iş dünyası temsilcileriyle özel röportajlarla Bloomberg Businessweek Türkiye, e-dergi formatı ve yenilenen içeriğiyle yayında!

Tüm içeriklere erişmek için tıklayınız.

Yorum yapın