TÜRKBESED: Beyaz eşya ihracatı 2023’te yüzde 10 düştü

admin

TÜRKBESD tarafından düzenlenen basın toplantısında, sektörün 2023 yılı verilerine ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, geçen yıl 6 ana üründe yurt içi satışlar 2022’ye göre yüzde 14 arttı. TÜRKBESD’e üye firmaların ihracatları ise bu dönemde yüzde 10 azaldı. Geçen yıl 6 ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satış miktarı yıllık bazda yüzde 4 gerilemeyle yaklaşık 33 milyon adet olarak gerçekleşti.

Üretim miktarı da bu dönemde yüzde 1 azaldı. Sektör, 60 bini doğrudan olmak üzere 600 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Yıllık 32,3 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle beyaz eşya sanayi, küresel pazarda önemli bir oyuncu olma özelliğini koruyor.

“İhracattaki düşüşü iç satışlar dengeledi”

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, toplantıda yaptığı konuşmada, sektörün 2023’te küresel zorluklara karşı iç pazardan güç aldığını belirterek, istikrarlı büyüme için tüketicilerin satın alma gücünün devam ettiğini dile getirdi.

İhracattaki düşüşü iç satışların dengelediğini, iç piyasanın kaldıraç etkisi oluşturduğunu ve böylece üretim ve istihdam yapısının korunabildiğini dile getiren Sığın, şunları söyledi:

“Tüm yıl boyunca devam eden dış piyasalardaki daralma, ihracatımızdaki düşüşün en önemli sebebi oldu. İhracattaki düşüşü bu zamana kadar iç satışlar büyük oranda dengeledi. 2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsüyle iç satışların son derece önemli olduğunu biliyoruz. Üretim ve istihdam seviyelerimizin korunması yine iç pazardan alınan güçle mümkün olacak. İç pazar dinamizmimiz vazgeçilmez.”

“İhracat teşviklerinin geliştirilerek devam etmesi son derece kritik”

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı da ihracat pazarlarında sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “AB ve bağlantılı birçok pazarda da ihracatçılarımız özellikle Uzak Doğulu rakiplerine karşı çetin bir rekabet ortamıyla karşı karşıyadır. Bu bağlamda, ihracat teşviklerinin geliştirilerek devam etmesi son derece kritiktir” ifadesini kullandı.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, sektörün önemli temel girdilerinden yassı çelik ürünleriyle ilgili değerlendirmede bulunurken şöyle dedi:

“Sektörümüzde kullanılan soğuk sac, sıcak yassı çelikten üretilmekte ve bu nedenle sıcak yassı çelik ürünlerindeki herhangi bir değişim sektörümüzü doğrudan etkilemektedir. Yakın tarihte Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli yassı sıcak çelik ürünlerine yönelik bir anti damping soruşturması başlatıldı. Bu soruşturmanın olası sonucunun nihai ürün maliyetine, istihdam ve ihracat kayıplarına etkisini takip ediyoruz. TÜRKBESD olarak soruşturma sonucunun ihracat ve istihdam gibi önemli faktörler üzerinde etkili olabileceğini ve bu etkilerin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.”

Yorum yapın